Ceremonialne parzenie herbaty oolong w stylu gong fu cha
Gong-Fu Cha to bardzo pracochłonna ceremonia parzenia herbaty. Charakteryzuje się krótkimi czasami parzenia stosunkowo dużej ilości suszu w małym naczynku (np. gaiwan).
Małą ilość tak przyrządzonego naparu rekompensują co najmniej dwa fakty. Pierwszym z nich jest uzyskany smak i aromat, dodatkowo zmieniający się wraz z każdym zaparzeniem! Drugi jest nierozłączny od pierwszego, takich zaparzeń jest kilkanaście, za każdym razem nieznacznie wydłużając czas parzenia. Czyli konkludując – można wydobyć z nawet znanych nam herbat ukryty potencjał. Degustowanie herbaty parzonej tą metodą jak i sama ceremonia pozwala odkryć jej czar na nowo, co też zostanie zaprezentowane w praktyce.
Jarosław Wicher: Od kilkunastu lat interesuję się światkiem herbat. Moje poszukiwania i odkrywanie magii herbaty wydają się być nieskończone. Prowadzę spotkania herbaciane w Katowicach, głównie oparte o ceremonię Gong-Fu Cha.