Czy herbata to superżywność? – Piotr Mońka
Zapraszam na prezentację o prozdrowotnych właściwościach i zagrożeniach dla zdrowia związanych z piciem herbaty. Będzie o katechinach i taninach, ale też o szczawianach i pestycydach. Czym są, skąd się biorą i jaki mają wpływ na zdrowie?
Spotkanie poprowadzi Piotr Mońka – na ścieżce herbaty od 2010 roku, na co dzień parzący herbatę i współzarządzający siecią ortodoksyjnych herbaciarni Czajownia, gałęzią czeskiej marki Dobra Cajovna stworzonej w 1992 roku przez Towarzystwo Miłośników Herbaty z Pragi. Miłośnik podróży i kontaktów międzykulturowych, szczególnie międzykontynentalnych. Odbył podróże ścieżką herbaty do Korei, Japonii, Gruzji, Indii i Nepalu. Odbywał indywidualne szkolenia z japońskim Mistrzem Ceremonii, Panem Masahiro Takada oraz z Panią Park Sou Won, kwalifikowaną nauczycielką koreańskiej ceremonii herbaty. Samozwańczy ambasador herbaty i kultury picia, prowadzi szkolenia i wystąpienia dot. herbat. Z wykształcenia doktor nauk technicznych w dyscyplinie inżynieria środowiska.