Agnieszka Czyż – Degustacyjna Podróż Po Tajwańskich Regionach Herbacianych
Przygotuję prezentację najważniejszych regionów herbacianych Tajwanu – chciałabym każdemu poświęcić wystarczająco dużo czasu, żeby wspomnieć o terroirze (pokrótce o klimacie, glebie, ukształtowaniu terenu) oraz historii i specyfice regionu w kontekście upraw herbacianych w przeszłości i współcześnie. Jako pomocy w przedstawianiu tych treści planuję użyć prezentacji multimedialnej. Moją opowieść będę przerywać sesjami degustacyjnymi – zaparzę 4-5 herbat reprezentacyjnych dla regionów, które scharakteryzuję. Chciałabym, żeby uczestnicy pogłębili swoją wiedzę w temacie Tajwanu i, przede wszystkich, tamtejszych herbat, żeby kojarzyli najgłośniejsze nazwy (Alishan Oolong, Dong Ding, Baozhong itd.) z konkretnymi regionami i warunkami, które je ukształtowały. Chcę również dać im okazję do spróbowania herbat, które zgromadziłam podczas mojego pobytu na Tajwanie.
Jestem studentką I roku studiów magisterskich w dziedzinie sinologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po obronie pracy licencjackiej pojechałam na rok na stypendium językowe do Tajpej i, choć herbata była już wcześniej w moim życiu, to dopiero tam zapałałam do niej prawdziwą miłością. W trakcie pobytu na stypendium zjeździłam Tajwan wzdłuż i wszerz, odwiedziłam wiele rodzinnych farm herbacianych, centrów popularyzacji herbaty, muzeów i miałam okazję porozmawiać z jej lokalnymi pasjonatami i praktykami. Wszystkie te rozmowy i wojaże tylko rozbudziły moją ciekawość, dlatego po powrocie do Krakowa, oprócz kontynuacji studiów sinologicznych, zaczęłam pracować w Czajowni, gdzie od października poszerzam swoją wiedzę, umiejętności i kompetencje w temacie herbaty.