Herbata | Herbata i Kuomintang
Co łączy historię herbaty tajwańskiej z historią powstania uprawy herbaty w tajlandzkim regionie Chiang Rai? Podczas prezentacji będzie trochę o historii Chin XX wieku oraz będą pokazane zdjęcia z tegorocznej podróży Antona i Karoliny Triscornia na daleki wschód.
Spotkanie poprowadzi Anton Triscornia.
Dorastał we Włoszech w rodzinie słowiańskiego pochodzenia, gdzie herbata towarzyszyła mu przez prawie piętnaście lat zanim odkrył jej prawdziwe oblicze; zafascynowany zaczął wówczas czytać, pisać i opowiadać o tym wspaniałym napoju w nieskończoność. Pracował we wrocławskiej Czajowni, organizował spotkania m.in. Wrocławskiego Towarzystwa Herbacianego aktywnie promując dalekowschodnią kulturę herbacianą w Polsce. Pasjonat historii herbaty, w tym roku odbył trzytygodniową podróż na Tajwan, do Tajlandii i Okinawy w poszukiwaniu nowej wiedzy.