Jarosław Wicher – Ceremonia Gongfu Cha – Tajemnice Herbaty
Ceremonia gongfu cha – tajemnice herbaty
Degustacja herbaty parzonej techniką gongfu cha.
Używając chapanu, chahai i gaiwanu, czarek – przygotuję i poczęstuję gości herbatą (prawdopodobnie dobry Oolong) zaparzoną techniką gongu cha. Ceremonia będzie połączona z wykładem dot. samej ceremonii, parzenia herbaty i opowieści o niej. Uczestnicy dostaną zastrzyk wiedzy o parzeniu herbaty w gaiwanie, o herbatach jakie można tak zaparzyć, ile zaparzeń i jak mierzyć czas. Podłoże kulturowe i historyczne powstania tej techniki, będącej częścią sztuki rozwoju (wszak gongfu = kung fu, czyli “umiejętność”).
Zapalony pasjonat herbaty z wieloletnim doświadczeniem (ponad dwie dekady poświęcone zgłębianiu tajemnic tego napoju). Pracujący jako laborant na Uniwersytecie, czerpiący radość z poszerzania wiedzy na temat kultury i nauki związanych z herbatą, która zajmuje szczególne miejsce w jego sercu.