Kuchnia w duchu Zero Waste – Czarna Biedronka
Przyjdź i dowiedz się jak zjeść to co wyrzucasz do śmieci. Czy wiesz, że można zjeść nogę z brokułu? Liście z rzodkiewki? Co zrobić ze skórkami z jabłek? Na spotkaniu podzielę się z Wami moimi pomysłami i przepisami, będzie też okazja, żeby spróbować „resztkowych” potraw.
Uczestnik nauczy się jak wykorzystywać w kuchni surowce, które często wyrzucamy do śmieci (np. nogi z brokułów, liście z rzodkiewek, natki marchewki), a także jak „zjeść resztki” – do czego wykorzystać resztkę kaszy z obiadu, jak zmienić jedno danie w drugie, co można zamrozić, co wysuszyć, jak wykorzystać resztki np. z produkcji soków itp. Przyniosę potrawy do degustacji, rozważę przygotowanie konspektów dla uczestników.
Gotuję praktycznie codziennie, gotowanie kocham całym sercem, inspiruję się kuchniami świata, ale lubię też korzystać z lokalnych produktów. Na spotkaniu pokażę dlaczego warzywa i owoce ekologiczne „bardziej się opłacają” (dzięki temu, że nie są pryskane, możemy je wykorzystać praktycznie w całości). W Cieszynie prowadzę kooperatywę, która ma na celu zwiększenie dostępności do produktów wysokiej jakości w dobrych cenach oraz redukcję śmieci.
Warsztat prowadzi Dagmara Raszka-Orawska / Czarna Biedronka