Xiaoqian Di – Ceremonia Herbaty i Pokaz Latte Art

“点茶diǎn chá i 茶百戏Chá bǎi xì Ceremonia parzenia herbaty z czasów dynastii Song (960-1279) i “latte art” – pokaz parzenia herbaty. Praktyka ubijania herbaty (点茶 diǎn chá) rozpoczęła się w dynastii Tang (618-907) i rozkwitła w dynastii Song. 茶百戏 Chá bǎi xì, “sztuka latte” herbaty, malowanie na pianie bulionu herbacianego w Dian Cha przy użyciu czystej wody 💦.

Di Xiaoqian, pochodząca z Syczuanu w Chinach, obecnie uczy chińskiego i chińskiej ceremonii parzenia herbaty w Instytucie Konfucjusza w Pradze. Posiada tytuł magistra w dziedzinie międzynarodowego nauczania języka chińskiego oraz krajowy certyfikat starszego degustatora herbaty i specjalisty ds. sztuki herbacianej. Di specjalizuje się w syczuańskiej ceremonii parzenia herbaty w czajniczku z długim dzióbkiem i jest entuzjastką sztuki parzenia herbaty Chaozhou Gongfu (Diǎn chá) z czasów dynastii Song, ceremonii parzenia herbaty w glinianym czajniczku Oolong oraz ceremonii parzenia zielonej herbaty w szkle.