Na aromat czystej herbaty wpływa szereg substancji chemicznych powstałych podczas obróbki liści. Poznaj je dzięki zestawowi sensorycznemu.
Co herbaciarze rozumieją mówiąc, że wyczuwają w herbacie skoszoną trawę, brzoskwinię, tytoń, mokrą ziemię i wiele innych aromatów? W trakcie prelekcji dowiesz się, które zapachy powstają na jakich etapach produkcji herbaty i dla którego jej rodzaju są typowe. Powąchasz substancji, które występują w herbacie i odpowiadają za konkretne wrażenia węchowe. Jest to świetna okazja by poćwiczyć swoją wrażliwość sensoryczną z profesjonalnym zestawem sensorycznym składającym się z 46 substancji zapachowych. Pozwoli to poprawić i wzbogacić własne opisy herbat.
Rafał Przybylok to pasjonat i popularyzator herbaty, który nie tylko od kilkunastu lat jest zawodowo z herbatą związany ale też promuje kulturę herbacianą za pomocą najróżniejszych mediów.
CZ
Vůni čistého čaje ovlivňuje řada chemických látek, které vznikají při zpracování lístků. Seznamte se s nimi pomocí senzorické sady.
Co mají pijáci čaje na mysli, když říkají, že v čaji cítí posečenou trávu, broskev, tabák, vlhkou zeminu a mnoho dalších vůní? Během přednášky se dozvíte, která aromata vznikají v jednotlivých fázích výroby čaje a pro který druh čaje jsou typická. Budete čichat k látkám, které se v čaji vyskytují a jsou zodpovědné za specifické čichové vjemy. Je to skvělá příležitost procvičit si smyslový vjem s profesionální senzorickou sadou, která se skládá ze 46 aromatických látek. To vám umožní zlepšit a obohatit vlastní popisy čajů.
Rafał Przybylok je čajový nadšenec a popularizátor, který se čaji věnuje nejen profesionálně již několik let, ale také propaguje čajovou kulturu prostřednictvím různých médií.