PL
Zanurz się w delikatności i złożoności Darjeeling First Flush – jednej z najbardziej cenionych herbat świata, nazywanej często „szampanem wśród herbat”. Podczas tej degustacji zaparzymy ten sam typ herbaty kilkoma różnymi metodami, by sprawdzić, jak technika parzenia wpływa na smak, aromat i charakter naparu. Degustacja będzie wyjątkowa również dlatego, że zaprezentujemy herbaty z kilku renomowanych ogrodów, pochodzące z najlepszej selekcji Teagardenia – starannie wybranych partii pierwszego zbioru 2025 roku. To rzadkie, wybitne herbaty, które na co dzień trafiają głównie do kolekcjonerów i pasjonatów.
Zaprezentujemy m.in.:
Dodatkowo:
Nie musisz być ekspertem – wystarczy, że jesteś ciekaw/a, jak wiele twarzy może mieć jedna herbata.
Anna Kozłowska – biolożka i edukatorka związana ze Stowarzyszeniem Herbaty „Zaparzaj”, gdzie koordynuje wydarzenia i współtworzy Festiwal Herbaty. Specjalizuje się w herbacie indyjskiej, szczególnie w Darjeelingach, które poznawała zarówno z perspektywy plantacji, jak i kultury lokalnej. Prowadzi autorskie warsztaty, łącząc wiedzę z praktyką degustacyjną i opowieścią o herbacie jako zjawisku kulturowym.
CZ
Ponořte se do jemnosti a bohatosti Darjeeling First Flush – jednoho z nejceněnějších čajů na světě, často nazývaného „šampaňským mezi čaji“. Během této degustace připravíme tentýž typ čaje několika různými způsoby, abychom zjistili, jak technika přípravy ovlivňuje chuť, vůni a charakter nálevu. Degustace bude výjimečná i tím, že představíme čaje z několika renomovaných čajových zahrad – pečlivě vybraných partií prvního sběru roku 2025, dodaných díky spolupráci s Teagardenií. Jsou to vzácné, výjimečné čaje, které běžně ochutnávají spíše sběratelé a opravdoví čajoví nadšenci.
Představíme mimo jiné:
Dále se můžete těšit na:
Nemusíš být odborníkem – stačí, že vás zajímá, kolik podob může mít jeden jediný čaj.
Anna Kozłowska – bioložka a lektorka spojená se Sdružením pro čaj „Zaparzaj“, kde koordinuje akce a spoluvytváří Čajový festival. Specializuje se na indické čaje, především na Darjeelingy, které poznávala jak z pohledu plantáží, tak i místní kultury. Vede autorské workshopy, ve kterých propojuje znalosti s praktickou degustací a vyprávěním o čaji jako kulturním fenoménu.