Przygotuję prezentację najważniejszych regionów herbacianych Tajwanu – chciałabym każdemu poświęcić wystarczająco dużo czasu, żeby wspomnieć o terroirze (pokrótce o klimacie, glebie, ukształtowaniu terenu) oraz historii i specyfice regionu w kontekście upraw herbacianych w przeszłości i współcześnie. Jako pomocy w przedstawianiu tych treści planuję użyć prezentacji multimedialnej. Moją opowieść będę przerywać sesjami degustacyjnymi – zaparzę 4-5 herbat reprezentacyjnych dla regionów, które scharakteryzuję. Chciałabym, żeby uczestnicy pogłębili swoją wiedzę w temacie Tajwanu i, przede wszystkich, tamtejszych herbat, żeby kojarzyli najgłośniejsze nazwy (Alishan Oolong, Dong Ding, Baozhong itd.) z konkretnymi regionami i warunkami, które je ukształtowały. Chcę również dać im okazję do spróbowania herbat, które zgromadziłam podczas mojego pobytu na Tajwanie.
Jestem studentką I roku studiów magisterskich w dziedzinie sinologii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Po obronie pracy licencjackiej pojechałam na rok na stypendium językowe do Tajpej i, choć herbata była już wcześniej w moim życiu, to dopiero tam zapałałam do niej prawdziwą miłością. W trakcie pobytu na stypendium zjeździłam Tajwan wzdłuż i wszerz, odwiedziłam wiele rodzinnych farm herbacianych, centrów popularyzacji herbaty, muzeów i miałam okazję porozmawiać z jej lokalnymi pasjonatami i praktykami. Wszystkie te rozmowy i wojaże tylko rozbudziły moją ciekawość, dlatego po powrocie do Krakowa, oprócz kontynuacji studiów sinologicznych, zaczęłam pracować w Czajowni, gdzie od października poszerzam swoją wiedzę, umiejętności i kompetencje w temacie herbaty.
CZ
Připravím si prezentaci nejvýznamnějších čajových oblastí Tchaj-wanu – každé z nich bych chtěla věnovat dostatek času, abych se zmínila o terroir (stručně o klimatu, půdě, terénu) a o historii a charakteristice oblasti v kontextu pěstování čaje v minulosti a dnes. Jako pomůcku při prezentaci tohoto obsahu plánuji použít multimediální prezentaci. Své vyprávění proložím ochutnávkami – uvařím 4-5 čajů reprezentujících regiony, které budu charakterizovat. Rád bych, aby si účastníci prohloubili své znalosti o Tchaj-wanu a především o tamních čajích, aby si spojili nejznámější názvy (Alishan Oolong, Dong Ding, Baozhong atd.) s konkrétními regiony a podmínkami, které je formovaly. Chci jim také dát příležitost ochutnat čaje, které jsem během svého pobytu na Tchaj-wanu nasbírala.
Jsem studentkou prvního ročníku magisterského studia sinologie na Jagellonské univerzitě. Po obhajobě bakalářské práce jsem odjela na rok do Tchaj-peje na jazykové stipendium, a přestože se čaj v mém životě vyskytoval už dříve, teprve tam jsem si ho skutečně zamilovala. Během svého stipendijního pobytu jsem procestovala celý Tchaj-wan, navštívila mnoho rodinných čajových farem, center pro popularizaci čaje, muzeí a měla jsem možnost mluvit s místními čajovými nadšenci a praktiky. Všechny tyto rozhovory a pobyty jen povzbudily mou zvědavost, a proto jsem po příjezdu zpět do Krakova kromě pokračování ve studiu sinologie začala jsem pracovat v Kettle House, kde od října rozšiřuji své znalosti, dovednosti a kompetence v oblasti čaje.