Ładowanie Wydarzenia

« Wszystkie Wydarzenia

  • wydarzenie już minęło.

Gaiwan Tea Culture: The Art of Brewing and Tasting in Sichuan

28 czerwca @ 13:30 - 14:30

Xiaoqian Di

PL

Gaiwan, tradycyjna chińska miska z przykrywką, ma kluczowe znaczenie dla kultury herbaty w Syczuanie. Używany od wieków, pozwala liściom herbaty rozwinąć się, wzmacniając aromat i smak. W Syczuanie w herbaciarniach i na degustacjach często parzy się herbatę w gaiwanie, co czyni ją kluczową częścią lokalnych tradycji.

CO się wydarzy?

Uczestnicy doświadczą tradycyjnego syczuańskiego parzenia herbaty w gaiwanie, ucząc się, jak prawidłowo parzyć herbatę za pomocą tej miski z przykrywką.

JAK – jakich metod i technik będziemy używać?

Instruktor zademonstruje parzenie herbaty w gaiwanie i syczuańską technikę parzenia herbaty w dzbanku z długim dzióbkiem. Około 10 uczestników będzie używać gaiwana do parzenia herbaty.

CO – co uczestnik otrzyma, czego się nauczy, co wyprodukuje?

Uczestnicy doświadczą autentycznego picia herbaty Sichuan Gaiwan i będą mogli cieszyć się imponującym performancem Gongfu herbaty w syczuańskim dzbanku z długim dziobkiem.

Di Xiaoqian, pochodząca z Syczuanu, obecnie uczy chińskiego i chińskiej ceremonii parzenia herbaty w Pradze. Posiada tytuł magistra w dziedzinie międzynarodowego nauczania języka chińskiego oraz krajowy certyfikat starszego degustatora herbaty i specjalisty ds. sztuki herbacianej. Di specjalizuje się w syczuańskiej ceremonii parzenia herbaty z długim dzióbkiem i jest entuzjastką sztuki parzenia herbaty Chaozhou Gongfu (Diǎn chá) z czasów dynastii Song, ceremonii parzenia herbaty Oolong w glinianym czajniczku oraz ceremonii parzenia zielonej herbaty w szkle🌱

Prosimy o rezerwację miejsca przed festiwalem.

ANG

The Gaiwan, a traditional Chinese lidded bowl, is central to Sichuan’s tea culture. Used for centuries, it allows tea leaves to unfurl, enhancing aroma and flavour. In Sichuan, tea houses and gatherings often feature Gaiwan brewing, making it a key part of local traditions.

WHAT will happen?

Participants will experience traditional Sichuan gaiwan tea brewing, learning how to properly steep tea using this lidded bowl.

HOW – what methods and techniques will you use?

The instructor will demonstrate Gaiwan brewing and Sichuan’s long-spout tea pot technique. About 10 participants will use gaiwan to steep tea.

WHY – what will the participant receive, learn, produce?

Participants will experience authentic Sichuan Gaiwan tea drinking and enjoy an impressive Sichuan long-spout pot Gongfu tea performance.

Di Xiaoqian, originally from Sichuan, currently teaches Chinese and Chinese tea ceremony in Prague.

She holds a master’s degree in International Chinese Language Teaching and is nationally certified as a senior tea taster and tea art specialist. Di specializes in the Sichuan long-spout teapot ceremony and is an enthusiast of the Chaozhou Gongfu tea art, (Diǎn chá) Song dynasty tea performances, ceremony with Oolong clay teapot, and green tea ceremony in glass🌱

Reservations are required for participating in the workshop , the number of places is limited, book your’s before the Tea Festival.

Szczegóły

Data:
28 czerwca
Czas:
13:30 - 14:30
Kategorie Wydarzenie:
,
Wydarzenie Znaczniki:
, , ,

Organizator

XIAOQIAN DI

Miejsce

Herbata w plenerze / Čaj venku