Jak warszawscy squatersi zarazili mnie kombuchą zaraz po mojej 25 dniowej głodówce w 2015 roku
Jak wszystko zaczęło się od herbaty, której to nauczyli mnie pić na spływie Wisłą w 2010 a potem w Kazimierzu u Dziwisza a w końcu na festiwalu w Cieszynie
Jak popadłem w kombuchową obsesję tworząc pracownię fermentu a każdą nazywałem od konkretnej herbaty a potem od owoców leśnych i rzadkich roślin mocy dodawanych w drugiej fermentacji
Jak dotarłem do Berlina do Barbucha – kombuchowego baru i tam zrobiłem reportaż o cudownych kombucha polskich specjalistach jedynych na świecie.
Jak na Spiskowcach rozkoszy odpaliłem butlę po sufit strumieniem i zaraziłem kombuchą mnóstwo ludzi O biblii kombuchowej czy książce niemieckiego naukowca W.Franka a także Nieumywakina – czyli szkołą wschodu i zachodu.
O tym jak uwiodła mnie komercja i założyłęm linie produkcyjną: “Majestea”, która zabiła wszystko co żywe i dobre.
Octy kombuchowe – co z tym robię i jakie z tego moce idą (ryciny z rewolucji francuskiej)
Jestem dokumentalistą, reżyserem i dziennikarzem ale też herbaciarzem w drodze do Herbartyzmu. Herbata jest moją codziennością wspierającą duchowy rozwój i zapewniającą codzienny rytuał psycho estetyczny na najwyższych poziomach elegancji smaku. Z Festiwalem Svatek Czaje jestem związany od wielu lat i uważam go za numer jeden na mojej trasie festiwalowej będąc dumnym z obcowania z herbacianym towarzystwem w Polsce. Prowadzę też bardzo powolny ale swawolny fb: “Wyczajone Miasto”, gdzie spotykamy się głównie w Warszawie na bardzo krótkich mityngach (W Warszawie “nikt nie ma czasu dla ludzi co mają czas”) herbacianych w wybranych miejscach np: dachy wysokich budynków lub ciekawe ruderalia. Sławię imię herbaty i dobrej sztuki wszędzie.
CZ
Kombucha moje vášeň, kolekce a každodenní lék
Jak mě varšavští squatteři nakazili kombuchou hned po mé 25denní hladovce v 2015 roce.
Jak to všechno začalo čajem, který mě naučili pít na splavu po Visle v roce 2010 a pak v Kaziměři u Dziwisze a nakonec na festivalu v Cieszyně.
Jak jsem se stal kombuchou posedlý tím, že jsem si vytvořil fermentační dílnu a každou z nich jsem pojmenoval podle určitého čaje a pak podle lesních plodů a vzácných energetických rostlin, které jsem přidával při druhé fermentaci.
Jak jsem se dostal do Berlína do Barbuchu – kombucha baru a tam jsem udělal reportáž o zázračné kombuše polských specialistů, jediných na světě.
Jak jsem vystřelil z láhve kombuchu až ke stropu proudem a na festivalu Spiklenci rozkoše nakazil kombuchou spoustu lidí.
O kombuchové bibli neboli knize německého vědce W.Franka a Nieumywakina.
O tom, jak jsem se nechal svést komercí a založil výrobní linku “Majestea”, která zabila vše, co bylo živé a dobré.
Kombuchový ocet – co s ním dělám a jaké síly k němu patří (rytiny z francouzské revoluce).
Jsem dokumentarista, režisér a novinář, ale také milovník čaje na cestě k bylinářství. Čaj je můj každodenní život podporující duchovní rozvoj a poskytující každodenní psychoestetický rituál na nejvyšší úrovni chuťové elegance. S festivalem Svatek čaje jsem spojen již mnoho let a považuji ho za číslo jedna na svém festivalovém seznamu a jsem hrdý na to, že zde mohu komunikovat s čajovou komunitou v Polsku. Provozuji také velmi pomalý, ale rozmáchlý fb: “Wyczajone Miasto”. Scházíme hlavně ve Varšavě na velmi krátkých čajových mítincích (ve Varšavě “nikdo nemá čas na lidi, kteří mají čas”) na vybraných místech, jako jsou: střechy vysokých budov nebo zajímavé ruderály. Všude oslavuji jméno čaje a dobrého umění.