Zapraszamy na fascynującą podróż przez świat niszowych i eksperymentalnych herbat z Indii, gdzie odkryjesz pięć unikalnych herbat, których smaku i aromatu prawdopodobnie jeszcze nie poznałeś. Czy Indie to tylko masala chai, assamskie czarne herbaty i darjeelingi? Otóż nie! Przekrocz granice znanych herbat i poszerz swoje horyzonty, odkrywając skarby wyszukane na indyjskich plantacjach.
Każdy napar zostanie przygotowany z należytą starannością, aby uwydatnić jego unikalne cechy smakowe i aromatyczne. W trakcie degustacji skupimy się na sensorycznym doświadczeniu, zwracając uwagę na smak, zapach, teksturę i barwę naparu.
Anna Kozłowska – W Stowarzyszeniu działa już od 4 lat. Wiosną budzą ją do życia zielone świeże herbaty i pierwsze zbiory czarnych w Indiach. W chłodne wieczory zagłębia się w herbatach ciemnych. Jej największą pasją są herbaty indyjskie. W 2023 roku odwiedziła plantację herbaty na południu Indii, a później w Darjeeling. Poznała tamtejsze tereny, plantację, fabryki i ludzi herbaty. Na co dzień związana z nauką, biologią i organizacją pracy w laboratorium. W Stowarzyszeniu koordynuję comiesięczne spotkania Pod Lampionami i współorganizuje Festiwal Zaparzaj. Docenia kulturę herbaty, którą uwielbia poznawać i dzielić się z innymi. Prowadzi warsztaty i można u niej znaleźć ciekawe herbaty indyjskie.
CZ
Vydejte se s námi na fascinující cestu světem nestandardních a experimentálních čajů z Indie, kde objevíte pět jedinečných čajů, jejichž chuť a vůni jste pravděpodobně ještě nezažili. Je Indie jen o masala čaji, asámských černých čajích a darjeelingu? Ale kdepak! Posuňte se za hranice populárních čajů a rozšiřte své obzory objevováním pokladů, které se nacházejí na indických plantážích.
Každý nálev připravím s náležitou péčí, aby vynikly jeho jedinečné chuťové a aromatické vlastnosti. Ochutnávka se zaměří na smyslový zážitek. Budeme věnovat pozornost chuti, vůni, struktuře a barvě nálevu.
Anna Kozłowska – Ve sdružení Zaparzaj působí již čtyři roky. Na jaře ji pomáhají se probudit čerstvé zelené čaje a první sklizeň černých čajů z Indie. Za chladných večerů se ráda noří do tmavých čajů. Její největší vášní jsou indické čaje. V roce 2023 navštívila čajové plantáže v jižní Indii a později v Dárdžilingu. Poznala tam ní oblast, plantáže, továrny a čajové obyvatele. Přes den se věnuje vědě, biologii a organizaci laboratoří. Ve sdružení koordinuje měsíční setkání Pod lampiony a spolupořádá Festival Zaparzaj. Váží si čajové kultury, kterou ráda poznává a sdílí s ostatními. Pořádá workshopy a můžete u ní najít i zajímavé indické čaje.