Banna House

Czy jesteś miłośnikiem wysokiej jakości herbat puer? Nie wahaj się więc i wypróbuj nasze herbaty puer z regionu Xishuangbanna! Podczas degustacji z przewodnikiem z mistrzem herbaty i mieszkańcem Jinuoshan (基诺山) masz okazję zobaczyć, jak miejscowi przygotowują herbatę i dowiedzieć się więcej o kulturze herbaty Xishuangban.

Shanshan Lin – Certyfikowany mistrz herbaty z Jinuoshan (基诺山) mieszkający w mieście Jinghong (stolica prefektury Xishuangbanna). Shanshan była zaangażowana w przetwarzanie i zbieranie herbaty od dziecka, ponieważ jej rodzina ma własną plantację herbaty w rejonie Youle (惩乐山). Punktem zwrotnym w życiu Shanshany był przełom 2016-2017, kiedy to poznała swojego obecnego męża, Richarda Grünwalda, z którym aktywnie podróżowała w najdalsze zakątki Xishuangbanna w celu jego badań naukowych. Wspólne mieszkanie w czasie pandemii COVID-19 zaowocowało wówczas ślubem, który zgodnie z lokalnymi tradycjami odbył się w Jinuoshan w grudniu 2021 roku. Od końca sierpnia 2022 roku Shanshan przeprowadziła się z mężem i synem do Pragi, gdzie aktywnie działa zaangażowana w podnoszenie świadomości Xishuangbanna poprzez portale społecznościowe (Facebook, Instagram i Tiktok) oraz różnego rodzaju wydarzenia (festiwale, warsztaty i seminaria). Shanshan mówi kilkoma językami (angielski, chiński i tajski) oraz lokalnymi dialektami. Shanshan posiada certyfikat przygotowania do ceremonii parzenia herbaty (marzec 2022, Jinghong) i jest współzałożycielką Banna House, którą prowadzi wraz z mężem od listopada 2022. Jej mąż jest m.in. dyrektorem Rivalis Research Institute w Jan Evangelista Purkyně University w Czechach oraz doktor habilitowany pracownik Yunnan University w Kunming w Chinach. Misją Banna House jest dostarczenie autentycznych wrażeń z obszaru Xishuangbanna. Naszym celem jest wzmocnienie reprezentacji lokalnych mniejszości etnicznych (zwłaszcza Dai, Hani, Jinuo i Bulang) oraz kontrola jakości herbat puer od lokalnych rolników.