Biochemia herbaty

Czy kiedykolwiek zastanawialiście się co kryje się w czarce herbaty? Skąd bierze się jej kolor, smak i aromat? dlaczego nas pobudza albo relaksuje i czy naprawdę jest zdrowa? Jeśli nurtują Was podobne pytania, zapraszamy na spotkanie wokół herbaty, na którym skupimy się na jej właściwościach od strony biochemicznej i spróbujemy zrozumieć co dzieje się z listkami Camellia sinensis podczas powstawania poszczególnych rodzajów herbat. Wydarzenie będzie miało formę luźnego wykładu ale w trakcie z pewnością nie zabraknie czasu na wspólne parzenie herbaty! Zaglądając do czarek zastanowimy się, jak możemy przekuć zdobytą wiedzę w praktykę. Jeśli do tej pory nie interesowaliście się chemią, nie martwcie się! Prowadząca postara się, by treść była dostępna dla każdego.

Prowadząca: Pola Słomka, wieloletnia pracowniczka Czajowni oraz ceramiczka. Interesuję się kulturą herbacianą i pracuję w Czajowni od wielu lat, natomiast wiedzę z zakresu biochemii zdobywałam na studiach, gdzie na kierunku Technologia Roślin Leczniczych i Prozdrowotnych, zrealizowałam pracę inżynierską dotyczącą… Herbaty.